Nederlandse titel proefschrift Behoud van studenten verpleegkunde en beginnende verpleegkundigen: de rol van musculoskeletale symptomen en fysieke arbeidsfactoren
Engelse titel proefschrift Retaining nursing students and novice students: the role of musculoskeletal symptoms and physical work factors
Promovendus Kox, Jos
Universiteit Erasmus Universiteit Rotterdam
Datum promotie 05/07/2022
Promotores Promotor: prof. dr. S.M.A. Bierma-Zeinstra. Copromotoren: dr. J. Runhaar & dr. P.D.D.M. Roelofs
Linkedin-account linkedin.com
Researchgate-url researchgate.net
Abstract (Nederlands)

Er is een tekort aan verpleegkundigen en dit tekort dreigt alleen maar groter te worden. Om aan de grote vraag naar verpleegkundigen in de gezondheidszorg te kunnen voldoen, is het van belang om meer verpleegkundigen op te leiden en deze ook te behouden voor de zorg.
Hoewel het aantal studenten verpleegkunde tijdens de coronaperiode toenam, bleek tegelijkertijd dat er in de praktijk door personeelstekort, ziekteverzuim en hoge werkdruk té weinig capaciteit was om deze nieuwe aanwas goed te kunnen begeleiden.
Onder zorgmedewerkers is het aantal klachten aan het bewegingsapparaat hoog. Deze klachten nemen in de loop van de jaren alleen maar verder toe. Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundestudenten al veel klachten aan het bewegingsapparaat ervaren.
Dit proefschrift geeft inzicht in de redenen die bijdragen aan late uitval van verpleegkundestudenten uit de opleiding en beginnende verpleegkundigen uit het beroep, en de rol die musculoskeletale symptomen en fysieke arbeidsfactoren hierin spelen. Daarnaast biedt het een overzicht van beschikbare interventies voor het verbeteren van de fysieke gezondheid van studenten en beginnende verpleegkundigen om uitval te voorkomen.

Proefschrift downloaden (Engels) Proefschrift-Kox-J1.pdf